Saltar al contenido

DFA2018

DFA2018

21, 28 de setembre, 12 d’octubre i  16 de novembre, a Vilanova i la Geltrú

Cicle de documentals i debats per sensibilitzar sobre el canvi climàtic i les seves causes, debatre sobre els impactes ambientals, socials i econòmics de l’actual model econòmic i de consum i visualitzar alternatives per a un futur més just i sostenible, en el marc de la sobirania alimentària i la transició energètica.

Documentals

dv 21/9/2018

A plastic ocean

Craig Leeson, 2016, Regne Unit / Hong Kong, VOSE, 102’

Radiografia de la contaminació oceànica i del comportament humà, que ens mostra els efectes devastadors del plàstic i les greus conseqüències ambientals de l’ús abusiu i irresponsable que fem d’aquest material.

El documental A Plastic ocean comença quan el periodista Craig Leeson, en la recerca de la fugissera balena blava, descobreix restes de plàstic on se suposava que hi hauria un oceà verge i impolut. En aquesta aventura, el periodista entrevista a científics i investigadors, experts i amants del planeta blau i viatja a una vintena de llocs d’arreu del món durant quatre anys per explorar el fràgil estat dels nostres oceans, descobrint la veritat alarmant sobre la contaminació del plàstic i revelant solucions que poden ajudar a atenuar el seu impacte.

Debat amb Fernando Fernández Méndez, coordinador de mobilització a Catalunya de Greenpeace, organització ecologista i pacifista d’àmbit internacional, independent econòmicament i política, que utilitza l’acció directa no-violenta per atreure l’atenció pública cap als problemes globals del medi ambient i impulsar les solucions necessàries per a un futur verd i en pau. Greenpeace forma part del moviment mundial Break Free From Plastic, que té l’objectiu d’eliminar l’ús dels plàstics, especialment els d’un sol ús.

dv 12/10/2018

When two worlds collide

Heidi Brandenburg,  Mathew Orzel, 2016, Perú/ EUA/ Regne Unit, 103′

Una història sobre l’explotació dels recursos naturals i la lluita dels pobles indígenes per evitar la destrucció d’un patrimoni en perill d’extinció: la terra. Enfrontaments entre govern i indígenes testimonien aquesta tensió brutal.

When two worlds collide ens col·loca directament a la línia de foc entre dues poderoses forces. Per una banda, el president del Perú, Alan García, que, desitjós d’entrar a l’escena mundial, comença agressivament l’extracció de petroli, minerals i gas de la terra indígena amazònica, que havia romàs intacta fins aleshores. Per l’altra, l’indígena Alberto Pizango, que lidera una forta oposició per defensar els drets i demandes del seu poble, ignorats sistemàticament pel govern peruà. Finalment, la tensió esclata en protestes i enfrontaments entre ambdues parts, en una escalada de violència mortal.

Debat amb Marc Gavaldà, ambientòleg i investigador. Documenta des de fa 15 anys els conflictes ambientals del petroli que afecten els pobles de l’Amazonia i la Patagonia. Ha escrit diversos llibres i produït diversos documentals sobre aquests conflictes. Participa en el col·lectiu Repsol mata, d’Ecologistes en Acció, la Plataforma catalana Aturem el Fracking i el consell de redacció de la revista Ecología Política.

dv 16/11/2018

Food coop

Thomas Boothe,  Maellanne Bonnicel, 2016, França/EUA, VOSE, 97′

La revolució dels supermercats cooperatius! Coneix la història i el funcionament quotidià d’un supermercat cooperatiu del barri de Brooklyn que, des de 1973, compta amb més de 16.000 persones sòcies.

El documental Food Coop ens explica la història i el funcionament quotidià d’un supermercat cooperatiu del barri de Brooklyn que, des de 1973, compta amb més de 16.000 persones sòcies. Ubicat a Nova York, els principis bàsics de Park Slope Food Coop són simples: cadascun dels seus membres treballa unes hores per guanyar-se el dret a comprar el millor menjar de Nova York a uns preus increïblement baixos. A través del documental, veurem com aquesta entitat cobra vida i es converteix en un potencial de canvi genuí, demostrant, a més, com la manera de participar en la cooperativa suposa una experiència de democràcia visceral per a les persones que en formen part.

Debat amb amb Nuria Vega, coordinadora del projecte Mercat Cooperatiu Ecològic, una iniciativa impulsada des de la cooperativa Opcions Consum Responsable i Quèviure i que té entre els seus objectius crear i enfortir un mercat social al llarg del territori i consolidar cadascuna de les entitats implicades al voltant del consum cooperatiu. Aquest projecte s’emmarca en la convocatòria singulars de promoció de l’Economia Social i Creació de Cooperatives 2018.

Sessions al Teatre Principal, 20:30h. Preu per sessió: 5€ / 3€+2turutes / 4€ socis del Cineclub Sala1